Menu Sluiten
Wandelen langs de Soča rivier die je in Slovenie via de Soča Trail
Het smaragdgroene water van de rivier verveelt nooit.

Wandelen langs de Soča rivier in Slovenië

Bij het zien van de smaragdgroene rivier, de ruige bergen en prachtige vergezichten op foto’s op internet, was er nog maar één reisbestemming mogelijk voor mij: Slovenië! Deze Soča rivier bracht me voor even terug naar Nieuw-Zeeland, waar ook dergelijk natuurschoon te vinden is. Maar dit is binnen handbereik, slechts een volle dag autorijden weg. En je kunt er nog wandeltochten maken ook! Een hele dag wandelen langs de bedding van de Soča rivier ofwel Soča Trail. Ik kon niet wachten tot het zover was.

Informatie over deze wandeling:
Land: Slovenië
Route: Soča Trail, van Trenta naar Bovec
Afstand: 19 km
Hoogtemeters: circa 436
Categorie: rotsen, bospad, grindpad
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld – wandelaar (bekijk uitleg over de moeilijkheidsgraad)
Horeca onderweg: halverwege, Camp Korita

Kaart wandeling Soča rivier in Slovenië
Het rechter hartje is Trenta, het startpunt, dan volgt Camp Korita en helemaal links ligt Camp Vodenca, nabij Bovec.

Soča rivier in Slovenië

De Soča Trail (Sloveens: Soška Pot) ligt in het noorden van Triglav National Park, het grootste natuurpark van Slovenië. Doordat het land ongeveer half zo groot is als Nederland, beslaat het Triglav een groot gedeelte ervan. De Soča River Trail wordt ook door Slovenen veelvuldig bewandeld. Ervaren outdoormensen als zij zijn, starten ze bij de bron van de Soča rivier en lopen de circa 25 km naar het dorpje Bovec. Dat doen ze vooral in de koude winter, als het lekker rustig is op de route, zo vertelde campingeigenaresse Saška ons. Wij, mijn vriend Hans en ik, doen dat niet: wij zijn er in september en vinden 19 km bij zo’n 16 °C ook heel prima.

Meer wandelen bij het water? Lees: Klimmen langs vier Husedalen-watervallen in Noorwegen

Vertrek vanaf Trenta

Het is zomer en Slovenië ligt zuidelijk, dus mooi weer kent het land zeker. Ware het niet dat we op het moment op onze camping in Bovec in de bergen zijn beland. En dat betekent onvoorspelbaar weer. Het is bewolkt en later op de dag volgt mogelijk regen. Maar wandelen gaan we toch, want we willen de Soča Trail heel graag met eigen ogen zien. Saška was zo aardig om een taxi voor ons te regelen en om halfacht wachten we bij de ingang van de camping. Stipt op tijd worden we opgepikt en een halfuur later worden we gedropt nabij het dorpje Trenta. Het pad raakt daar kort de autoweg en is dus een gemakkelijk startpunt. Here we go!

Langs de Soča rivier in Slovenië kun je prachtig wandelen.
De mooiste uitzichten heb je over de Soča rivier.

Eerste wandelpad van Triglav National Park

Het is nog vroeg en we zijn de enigen. De natuur lijkt nog niet helemaal wakker te zijn, zo stil is het. Grijze lucht, diepgroene bomen en het water kleurt even smaragdgroen als op de foto’s. Een heerlijk begin van de dag én deze tocht. Wandelen langs de Soča rivier betekent dat je het eerste officiële wandelpad volgt dat in Triglav National Park is aangelegd. In 2005 is het opgeleverd en sindsdien zijn er – als populairste wandeling van het land – al vele wandelaars gepasseerd. Er is onder andere gebruikgemaakt van oude, reeds bestaande paden om de Soča Trail te realiseren. Wil je rustig wandelen in Slovenië? Bekijk dan mijn blog over een tweedaagse bergwandeling in Triglav National Park. We kwamen niemand tegen!

Door dennenbossen en over rotsen

Ik geniet volop terwijl ik elke keer weer even nieuwsgierig ben naar het volgende gedeelte van het pad. We klauteren over rotsen, lopen dan over een bospad tussen dichte dennen, en steken vele malen de rivier over via soms lieflijke houten bruggetjes. Het is een van de redenen dat ik wandelen door de natuur zo gaaf vind. Blootgesteld aan de elementen en maar één focus: je pad vervolgen.

Wandelen langs de Soča rivier doe je in Slovenië via de Soča Trail
Uiterst rechts zie je een man die staat te vliegvissen in de rivier.

Onderweg staan geregeld informatieborden in het Sloveens en Engels

Forel uit de Soča rivier

Onderweg staan geregeld informatieborden, netjes in het Sloveens en Engels. Zo komen we erachter dat de rotspunten waar we in een panorama op uitkijken allen een naam hebben, en leren we dat ook hier – midden in de bergen – zo nu en dan bergafschuivingen plaatsvinden. En de Soča rivier zit tjokvol met forel, wat me even een aha-moment bezorgt. Niet voor niets dus dat we zo nu en dan vliegvissende mannen midden in de rivier zien staan. Die komen voor de forel.

Een prachtige wandeling via de Soča Trail, langs de Soča rivier in Slovenië
Hoe dichter bij Bovec in de buurt, hoe meer huizen en boerderijen we zien.

Stijgen en dalen door de Soča vallei

De Soča Trail volgt de rivierbedding door de Soča vallei, maar het is niet altijd mogelijk om direct langs het water te lopen. Soms leidt het pad omhoog de rotsen over en loop je een poosje een heel stuk boven de rivier. Dan dalen we weer af, steken over een oldskool houten hangbrug de rivier over en wandelen een poos door een dichtbegroeid bos. Af en toe duikt er een boerderij of een paar huizen op, of treffen we een paar geiten in een weitje. Hoe dichter we bij Bovec komen en hoe later op de dag, hoe drukker het wordt. We passeren Camp Korita, een camping waar je wat warms te drinken kunt kopen bij de receptie. Dat doen we en de kaart openslaand zien we dat we al halverwege zijn. En het is pas halfelf!

Soms loop je letterlijk langs de Soča rivier als je in Slovenië de Soča Trail bewandelt.
Af en toe loop je voor even direct langs de rivier af.

Wandelen direct langs de Soča rivier

Inmiddels is het wat lichter en warmer geworden, al houd ik graag mijn fleecevest aan. Echt warm is anders. Het is hier voor een aantal kilometer smaller en je loopt daadwerkelijk langs de rivierbedding over een paadje. De weg is niet ver weg, ook automobilisten hebben uitzicht op de rivier. Al rijdt er gelukkig nauwelijks verkeer. Wel zijn er steeds meer wandelaars op de Soča Trail te vinden. Campinggasten die een ochtendwandeling maken of de hond uitlaten. We zien maar weinig mensen die zoals wij een langere afstand lijken af te leggen. Good for us.

Lunchen onder een boom

Meter na meter wandelen we langs de Soča rivier en verwonderen ons telkens weer. Ondertussen hebben we al een tijdje trek, maar we bevinden ons net op een stuk grasland waar we geen zitplaats vinden. Ik overweeg nog een vogeluitkijkpost te beklimmen, maar zie daar toch maar vanaf. Het begint te druppelen en we besluiten onze boterham op te eten op een vervallen bankje onder een boom, voor een boshuis.

Langs de rotsen groeit en bloeit er van alles

Een smaragdgroene kloof aan mijn voeten

Gelukkig komt er in de volgende paar kilometers iets prachtigs. Na heel wat stijgen en dalen door het donkere bos, zonder dat we weten waar nu ergens de rivier loopt, stappen we uit de dichte begroeiing de weg op. Oké, er loopt een (rustige) weg, en er zijn hier best wat mensen te vinden. Als ik verder loop, zie ik waarom. Ik sta ineens aan een diepe kloof en kijk zo weg over de heldere smaragdgroene Soča rivier. Langs de rotsen groeit en bloeit er van alles. En ver weg is te zien dat de rivier weer breder wordt en haar ruimte opeist in het landschap. Maar hier, onder mijn voeten, zie ik op vele meters diepte de schitterende kleuren van de natuur. Ik blijf een poosje zitten, terwijl Hans de informatieborden bestudeert. Goed, tijd om verder te trekken.

De Soča rivier in het noorden van Slovenië

Kanoën en raften op de Soča rivier

Dat doen we. Het laatste stuk van onze wandeling is weer wat rustiger. Misschien ligt het eraan dat de zon niet schijnt of dat het al september is. Maar als we de borden en aanlegplaatsen moeten geloven, is wandelen langs de Soča rivier niet het enige dat mensen hier doen. De rivier is een populaire plek om zomers in en op te vertoeven. Kajakken, kanoën, raften, dat werk. Outdoormensen zijn het, die Slovenen. Zo veel is weer duidelijk.

Wandelen over bruggen van de Soča rivier doe je in Slovenië via de Soča Trail.
We steken de rivier vele malen over, over loopbruggen of nieuwere versies.

De laatste zware loodjes

Het laatste stuk van de Soča Trail wordt het zwaarder, maar dat kan ook mentaal zijn. De regen dreigt, het waait en ik wil eigenlijk nu wel terug zijn op de camping voor een warme douche. Daar moeten we eerst nog heel wat voor klimmen en klauteren, want onze camping ligt weliswaar bijna aan de route, maar wel een stuk hoger. Dat is dus op het laatst nog even flink klimmen op een steile trap tegen de rotsen. En eindelijk, eindelijk zijn we er. Toch netjes, om 14.00 uur weer ‘thuis’. We besluiten het relaxed te doen de rest van de middag en eten ’s avonds verse forel in het gezellige dorp Bovec om het te vieren.

Ben je op zoek naar handige tips over Slovenië, de kosten en kamperen? Lees dan mijn adviezen voor een (auto)vakantie in Slovenië.

Deel dit bericht

1 Comment

  1. Han Laumen

    Prachtige wandeling zeg, willen wij ook graag doen maar ik heb last van hoogte vrees. Is dat een probleem op deze wandeling?
    Bedankt voor een reactie, groet Han

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *