Overweeg je om naar Slovenië op vakantie te gaan? Doen! Het is een land vol prachtige natuur, vriendelijke mensen en mooie cultuur. Slovenië hoort al sinds 2004 bij de Europese Unie. Vandaar dat het als munteenheid ook de euro heeft. Vanaf Utrecht naar Ljubljana, de hoofdstad, is het een volle dag rijden, zo’n 12,5 uur. Wij reden het in twee keer en hielden nabij München een nacht pauze.
Waar ligt Slovenië?
Slovenië ligt ten zuiden van Oostenrijk en grenst in het noordwesten aan Italië. Een klein gedeelte in het oosten grenst aan Hongarije en in het zuiden ligt het tegen Kroatië aan. Het land is ongeveer de helft zo klein als Nederland en ligt ook aan zee. Dat is de Middellandse Zee, net onder het oostelijke puntje van Italië. Die kustlijn is wel kort, slechts 46 km lang. In het noorden kom je het land binnen in wat mij betreft het mooiste gedeelte: Triglav National Park met als hoogtepunt de berg Triglav van 2864 m. De meeste toeristen gaan naar dit nationale park, naar plaatsen als Bled, Bovec of Kobarid, en naar de Middellandse Zeekust net ten noorden van Kroatië. Slovenië heeft ruim twee miljoen inwoners en het land is rijk aan natuur, van gebergten met woeste rivieren tot mediterrane olijfboomgaarden en diverse nationale parken overal door het land.
Heb je een vignet nodig voor Slovenië?
Ja. Wil je met de auto op vakantie naar Slovenië, dan moet je een vignet kopen. Zodra je in Slovenië rijdt, is het verplicht dit vignet, een sticker, op de voorruit van je auto te hebben. Ze noemen dit ook wel een tolvignet, want alle snelwegen in het land zijn tolwegen. Niet zo gek als je bedenkt dat een groot gedeelte ervan bestaat uit nationale parken, vaak dwars door gebergten heen. Je hebt vignetten voor zeven dagen of een maand en je kunt ze op veel plekken kopen. (Kijk voor alle en de meest actuele vignettarieven op de site van Dars, de Sloveense ANWB.) In de grensstreek koop je een vignet bij grotere tankstations in bijvoorbeeld Oostenrijk of Italië. In Slovenië zelf vind je vignetten in supermarkten, kiosken en tankstations. Let op: het vignet heb je al nodig zodra je de grens oversteekt. Daarom kochten wij het al in Nederland bij de ANWB, dat kan namelijk ook. Belangrijk is ook dat je het bonnetje bewaart, want daar kan om gevraagd worden bij een controle.
Is Slovenië een duur vakantieland?
Dat ligt uiteraard aan wat je allemaal wilt doen. Maar gemiddeld genomen is het land iets goedkoper dan Nederland. Ben je iemand die graag outdoorsporten als kajakken, raften of canyoning doet, dan kun je erop rekenen dat je er net zo veel betaalt als in bijvoorbeeld Frankrijk. Of je maakt er – op eigen houtje en dus gratis – een wandeling door de Soča Vallei: een sportieve dag met de prachtigste vergezichten over de Soča rivier.
Uiteten gaan in Slovenië is goedkoper dan bij ons, wat ervoor zorgde dat wij eens in de twee, drie dagen ‘buiten de deur’ aten in plaats van een maaltje op de camping te koken. De supermarkt is erg goedkoop en in middelgrote stadjes en dorpjes is uiteten ook heel prima betaalbaar. Ljubljana is wat duurder, zeker in de barretjes langs de rivier de Ljubljanica, waar je voor Westerse prijzen een drankje drinkt.
Hoe duur is kamperen in Slovenië?
Wij hebben een kampeervakantie gehad in september. Campings zijn er in het noorden – in en rond Triglav National Park – veel en zijn heel goed betaalbaar, zeker buiten het seizoen. In dit gebied vind je de meeste toeristen en er worden de meeste outdoorsporten aangeboden, vaak ook door de camping zelf. Denk aan plaatsen als Bovec, het meer van Bohinj of Bled. Wij verbleven op Camp Vodenca in Bovec, wat een absolute aanrader is. Een vriendelijke familie als eigenaren die heel behulpzaam zijn, ook als je activiteiten wilt doen.
Ga je echter meer richting het zuiden, naar het binnenland of naar de kust nabij Koper, dan worden de campings wat spaarzamer. En dat drijft ook de prijs op. Aan de kust heb je er relatief weinig en dus betaal je daar wat meer voor een campingplaats dan in het noorden. In Ljubljana is welgeteld één oldskool camping te vinden en die beviel uitstekend. Het is ook een resort en je kunt er met een camper staan, maar wij hadden er een plekje voor onze Alpenkreuzer gevonden in het kampeergedeelte. Met de fiets, die we op de camping huurden, waren we binnen 20 à 25 minuten in hartje stad.
Naar het strand
Oké, Slovenië heeft een kustlijn en ligt ook aan de Middellandse Zee. Maar dat zegt niets over hoe die kustlijn eruitziet. Die viel ons tegen. In toeristische kustplaatsjes als Piran, bestaat de kust uit niet meer dan rotsen. Lopend over de boulevard moesten we bijna zigzaggen tussen de handdoekjes door. Hier lagen mensen namelijk bruin te bakken op de aangelegde steigers en rotsblokken die als golfbrekers dienen. Een groot deel van de kust is zo: rotsachtig en onbegaanbaar terrein. Dat gold ook voor onze camping (nabij Ankaran), al was daar nog wel een grasveldje te bespeuren. Maar de zee? Die leek er eindeloos ondiep. Veel hoger dan tot je knieën in het water kwam je niet. Tip: rijd even door naar het zuiden, net over de grens met Kroatië. Dat land heeft veel kust, veel ruimte en dus minder toeristen op één plek. Wij hebben dit een dagje gedaan en dat was heerlijk!