Als je gaat wandelen, is het handig te weten hoe moeilijk de wandeling zal zijn en wat je kunt verwachten. Daarom geef ik hier bij elke wandeling een indicatie voor. Ik heb vijf moeilijkheidsgraden omschreven, waarbij elk niveau een eigen naam heeft gekregen. Ben je in normale gezondheid, dan zijn wandelingen op niveau 1 en 2 vaak goed te doen. Een goede conditie is vooral bij de niveaus 3, 4 en 5 noodzakelijk.
Zo moeilijk is de wandeling
- Makkelijk – Plezierwandelaar. Wandeling die eenvoudig is te belopen. De paden zijn onderhouden en er zijn geen (grote) hoogteverschillen. Geschikt voor mensen in normale gezondheid en die een aantal kilometer achter elkaar kunnen lopen. Deze wandeling kun je maken op fatsoenlijke sneakers of lage wandelschoenen.
- Licht – Actieve reiziger. Langere wandeltocht door heuvelachtig gebied. Soms nauwe, steile paden omdat er wordt gestegen of gedaald. Sommige paden zijn wat lastiger begaanbaar. Lage wandelschoenen zijn gewenst.
- Gemiddeld – Wandelaar. Wandeltocht met meer uitdaging, waarbij er afwisseling is in goed te belopen paden en moeilijker gedeelten. Het komt voor dat er grote stijgingen of dalingen in de tocht zitten. Een goede conditie is noodzakelijk. Lage of hoge wandelschoenen zijn aan te raden.
- Uitdagend – Doorzetter. Het terrein van deze wandeling is gelijksoortig met dat van niveau 3, met die bijkomstigheid dat je vaker door wat ruiger, oneffen terrein loopt, zoals rotsen. Dit is lastiger begaanbaar door bijvoorbeeld gebied met veel water en daardoor een zompige bodem. Voor deze tochten zijn hoge wandelschoenen gewenst.
- Zwaar – Diehard. Dit betreft een meerdaagse wandeltocht voor de ervaren wandelaar en voert door meer afgelegen gebieden die vaak moeilijk begaanbaar zijn. Het is mogelijk dat er veel (steile) stijgingen en dalingen zijn over oneffen terrein. Ook voor deze tocht is het slim stevige, hoge wandelschoenen te dragen.