Menu Sluiten
Husedalen is een klimtocht langs vier watervallen in Noorwegen
Waterval Nykkjesøyfossen in Hardangervidda Nationaal Park.

Wandelen langs 4 Husedalen watervallen in Noorwegen

Een van gaafste en verrassendste tochten die ik heb gemaakt, is de wandeling bij Husedalen in Hardangervidda Nationaal Park. Je klimt omhoog langs de rivier Kinso en komt zo langs vier prachtige watervallen in Noorwegen. De een nog fraaier dan de ander. Ik was met een groep toen ik deze hike maakte en niet zo goed voorbereid op wat ik zou gaan zien. Het bleek een echte klimtocht met de mooiste uitzichten op watervallen. Water kan zo machtig zijn!

Informatie over deze wandeling:
Land: Noorwegen
Route: start en eind nabij Kinsarvik
Afstand: circa 11 km (retour)
Hoogtemeters: circa 600
Categorie: bospad, klimtocht, rotsen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld, wandelaar (bekijk uitleg over de moeilijkheidsgraad)
Horeca onderweg: nee

De 4 Husedalen watervallen nabij Kinsarvik.
De wandelroute begint nabij Kinsarvik, ten oosten van Bergen. De sterretjes zijn de vier watervallen.
Weidse uitzichten over de Husedalen-vallei in Noorwegen
Het grootste deel van Hardangervidda Nationaal Park ligt boven de boomgrens.

Hardangervidda Nationaal Park

Hardangervidda is een gigantisch nationaal park (4272 km²) in het zuiden van Noorwegen, waarvan 98% boven de boomgrens ligt. Veel klimmen dus. Vanzelfsprekend zie je er – hoe hoger je komt – steeds meer (kale) rotsen. Omdat de Husedalen wandeling (in het westelijk deel van het park) langs watervallen in Noorwegen vlak bij het plaatsje Kinsarvik begint, start je buiten het nationaal park. Nadat je de eerste waterval bent gepasseerd, beland je algauw in de (dennen)bossen van Hardangervidda Nationaal Park. Je bent zo’n vijf á zes uur onderweg voor deze klimtocht, maar je wordt rijkelijk beloond met de mooiste watervallen van Noorwegen!

Start bij waterval Tveitafossen

Wij starten de wandelroute vanuit Kinsarvik bij elektriciteitscentrale Kinso Kraftwerk, waar we direct uitkijken op de eerste waterval: Tveitafossen. Hier parkeren we de auto. Omdat we heen en terug lopen, nemen we heen het steile pad omhoog langs de buizen van de elektriciteitscentrale. Goed om op te warmen, vinden wij. Er loopt ook een zandpad door de bossen; dat nemen we op de terugweg. Je kunt dit bospad volgen tot aan de derde waterval, daarna klauter je vooral over rotsen tot aan de voet van de vierde en laatste waterval.

Bekijk ook eens de Tweedaagse bergwandeling door Triglav National Park in Slovenië

Door de bossen naar waterval Nyastølsfossen

Het is schitterend weer, warm zelfs. Zo laag – we starten op circa 100 m – heb ik vooral last van muggen als ik een paar bosbessen pluk in het bos. Maar hoe verder we lopen, hoe hoger we komen. We klimmen uiteindelijk vooral over de rotsen en ondertussen volgen we de rivier. Niet dat we die altijd kunnen zien tussen al het groen (het is augustus), maar we horen hem in elk geval wel! Later op de ochtend passeren we eerst de voet en daarna het beginpunt van de tweede waterval, Nyastølsfossen. Zo geweldig. De zon valt precies goed, van bovenaf op de waterval, zodat die mooi wordt uitgelicht.

Husedalen vallei tijdens de wandeling langs vier watervallen in Noorwegen
Uitzicht op de waterval Nykkjesøyfossen. Foto Arjan van Rossum

Tijdens deze Husedalen hike stijg je zo’n 600 meter

Aanbeland bij waterval Nykkjesøyfossen

We wandelen verder, nemen zo nu en dan een pauze. Tijdens deze Husedalen hike stijg je zo’n 600 meter, dus even op adem komen en water drinken is af en toe wel nodig op weg naar de misschien wel mooiste watervallen van Noorwegen. Na een tijdje, als we de bossen uitkomen, zien we voor ons een prachtig uitzicht op het meertje aan de voet van waterval Nykkjesøyfossen. Het landschap is een mengeling van rotsen en gras en we nemen een pauze met uitzicht op deze reusachtige waterval voor onze neus. Het geluid van constant stromend en bulderend water brengt me rust. Uren kan ik hier zitten kijken naar het water dat voorbij komt. Maar dat doe ik niet, want dan wordt het toch een beetje koud. En bovendien moeten we onze wandeltocht weer vervolgen anders zijn we niet op tijd terug bij de auto.

Noorwegen is fotogeniek

Maar dat is niet erg, weer doorlopen. Er is zoveel fraais te zien hier. Noorwegen is echt een fotogeniek land! We klimmen over open gelegen rotspartijen waar de wind zo hard waait dat je alle zeilen moet bijzetten. Op veel plekken zie ik rare maar leuke plantjes groeien, zoals de poolbraam, kenmerkende flora en fauna voor een bergachtig landschap als dit. Dappere plantjes bijna, dat ze in zo’n woest gebied kunnen overleven.

Tip voor bergliefhebbers: lees alles over de Wandeling naar de Kjeragbolten in Noorwegen

Hier en daar zijn pikzwarte waterbassins ontstaan

Husedalen waterval Søtefossen

Na inmiddels drie watervallen in Noorwegen te hebben gezien, is de vierde nog steeds te gek om te zien. Aan de voet hiervan houden we halt en is het tijd voor de (late) lunch. Søtefossen is óók een woeste, adembenemende waterval. En dan zijn we hier in augustus als er weinig water door de rivier stroomt, kun je nagaan. Vanaf hier kun je nog verder omhoog klimmen, maar we besluiten dat niet te doen met de groep. Het kost je namelijk zo’n twee uur om aan de bovenkant van de vierde waterval te komen en dat haal je niet op één dag. Als we ons pad vervolgen, blijven we eerst nog een hele tijd hangen op de rotsen nabij de waterval Søtefossen. Want die zijn gaaf! Massaal, imposant en prima te bewandelen. Het water stort er op volle kracht doorheen en hier en daar zijn waterbassins ontstaan; zó pikzwart dat je geen idee hebt hoe diep ze zijn. We maken een groepsfoto op een houten hangbrug en lopen verder door de Husedalen vallei.

Een bulderende waterval Nyastølsfossen, nabij Kinsarvik.
Achter al het groen zien en horen we Nyastølsfossen bulderen vanaf ons luie plekje. Foto Arjan van Rossum

Idyllisch plekje bij bulderende Nyastølsfossen

Terug in de bossen belanden we al afdalend op een idyllisch plekje: net van het pad af, in de halfschaduw onder de grote bomen en aan de rand van de rotsen. Met uitzicht op de bulderende Nyastølsfossen – ik houd van deze vier watervallen in Noorwegen! Hier wachten we luierend op de rotsen en het gras op het andere deel van de groep, dat een stuk achter ons loopt. Na een poosje genieten, vragen we ons af waar de anderen blijven en dalen verder af zonder hen. Dat afdalen gaat niet zo snel als ik soms zou willen: je moet echt goed opletten waar je je voeten neerzet, anders lig je op de grond. Als we om halfvijf aankomen bij de auto, slaakt de rest van de groep een zucht van opluchting; blijkbaar waren zij anders gelopen en hebben we elkaar net gemist. Maar eind goed, al goed. We springen in de auto, op weg naar Kinsarvik Camping en een verfrissende douche!

Zin gekregen om op pad te gaan? Lees dan mijn zes handige tips voor wandelen in Noorwegen.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *