Menu Sluiten
Wandelen over de Seven Sisters in East Sussex
De prachtig witte kliffen van de Seven Sisters lichten op in de zon.

Wandelen in Sussex: de Seven Sisters

Tochten langs de kust vind ik de gaafste wandelingen. Je ziet veel, het is afwisselend en het is altijd leuk om over avontuurlijke paadjes te lopen. Als je daar ook van houdt, is wandelen over de Seven Sisters langs de kliffen in East Sussex een aanrader! Wij lopen van Seaford naar Eastbourne met de wind in onze rug.

Informatie over deze wandeling:
Land: Verenigd Koninkrijk
Route: van Seaford naar Eastbourne
Afstand: circa 20 km
Categorie: kliffen met gras, heuvels
Moeilijkheidsgraad: licht, actieve reiziger (bekijk uitleg over de moeilijkheidsgraad)
Horeca onderweg: ja, die vind je onderaan dit blog

Wandelen langs de Seven Sisters in East Sussex
De Seven Sisters kliffen liggen in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk.

Seven Sisters in East Sussex

Het klif de Seven Sisters is een van de paradepaardjes van het graafschap East Sussex. Een gedeelte ervan is bovendien onderdeel van een etappe uit de South Downs Way, een langeafstandswandeltocht. Je vindt de prachtig witte krijtrotsen van de Seven Sisters dan ook aan de kustlijn van South Downs National Park in East Sussex. De glooiende kustlijn met inhammen zorgt ervoor dat je zo nu en dan uitzicht hebt op de grillige kliffen. Daar breken door erosie geregeld stukken vanaf. Voor mij maken de vergezichten (vooral bij helder weer) en de reflecterend witte kalkrotsen deze wandeling meer dan de moeite waard!

Let op het weer

Omdat mijn vriend Hans en ik begin maart in Zuid-Engeland zijn, zijn de weersverwachtingen niet al te best. Maar de dag dat we deze tocht lopen, hebben we geluk: de lucht is hemelsblauw en het zonnetje straalt volop. Het waait wel hard en samen met de vele beklimmingen en afdalingen, vind ik het toch een stevige wandeltocht. Tip: kijk voordat je vertrekt naar de windrichting, want als het vanaf land hard waait, is deze wandeling niet aan te raden.

Wandelen over de Seven Sisters in East Sussex
Ondanks de zon is het door de harde wind best fris.

Krijtrotsen van de Seven Sisters

Na een tijdje lopen, zien we voor ons een lange, witte muur opdoemen: de krijtrotsen. Yes, daar zijn ze! In de zon licht het wit extra op, de zee kleurt diep blauwgroen. Vanuit ons standpunt lijkt het net een onregelmatige grafiek. Zoveel gras en zo’n prachtige krijtrotskliffen, dat maakte deze wandeling zo mooi. Ik kom tot rust in dit bijna monotone landschap. Zeven heuvels vol gras waar het krijtwit van de klippen bij afsteekt.

Cuckmere Haven

Bij Cuckmere Haven draaien we richting een inham en we zien hoeveel heuvels en kliffen we nog voor de boeg hebben. Van inhammen ben ik nooit zo’n fan, omdat je weet dat je straks hetzelfde stuk terug moet lopen langs de andere zijde. Deze keer pakt het echter leuk uit, want we belanden in de wetlands. Lopend over een winderig dijkje kunnen we vogels spotten. Hier is het voor het jaargetijde best druk; vanuit dit punt kun je namelijk ook starten met wandelen (nabij Exceat) over de Seven Sisters.

Rustpunt bij Birling Gap

Op het diepste punt van de inham treffen we een wirwar aan wegwijsborden en hier pikken we de route van de South Downs Way op. Heel fijn dat de Britten zo’n goede bewegwijzering verzorgen. We volgen de bordjes en de kustlijn en doorkruisen vanaf hier ook velden met vee. Ik heb iets met sheepies, dus ik ben in mijn element! Na voor mijn gevoel eindeloos veel heuvels op en af te zijn gelopen, belanden we in Birling Gap op het strand. Eindelijk kan ik naar het toilet. Je kunt er ook wat drinken, maar dat slaan wij over. We hebben namelijk net gezien dat we nog 4,5 mijl (circa 7,2 km) moeten lopen en het is al na drieën.

Vuurtoren Belle Tout Lighthouse

We vervolgen het pad richting Belle Tout Lighthouse. Deze vuurtoren is eind vorige eeuw compleet verplaatst, omdat de kliffen eronder zo ver waren uitgehold dat het hele bouwwerk naar beneden dreigde te storten. Als we de toren passeren, neemt het aantal dagjesmensen af. Good for us. Voor ons uitgestrekt zien we nog een trits groene heuvels. Gelukkig zijn we inmiddels goed opgewarmd en lopen we vlot de heuvels op en af. Bizar hoe snel je lichaam went aan klimmen en dalen. Het uitzicht verveelt me nog niet. Het idee van ‘achter elke bocht ontdek je wat’ is een van de dingen die wandelen juist zo leuk maakt voor mij.

Wandelen over de Seven Sisters in East Sussex
Het eindpunt Eastbourne is in zicht.

Eastbourne

Na een bocht in de kustlijn zien we warempel ons eindpunt: Eastbourne. Dit laatste gedeelte brengt ons een wat gevarieerder landschap, met kleine paadjes door hoge struiken. En even wat minder wind is ook welkom. Met het eindpunt letterlijk in zicht, gaan we spontaan sneller lopen. We passeren aan de rand van Eastbourne het startpunt van de South Downs Way (in omgekeerde richting) en stappen op de bestrate boulevard. High five, we hebben het gehaald. Op zoek naar een gezellig café!

Wist je dat je hier vlak bij ’the South Downs’ zit? Je kunt in South Downs National Park bijvoorbeeld wandelen nabij het dorp Amberley, erg mooi.

Praktische tips voor wandelen over de Seven Sisters

  • Deze wandeling is prima bereikbaar met het openbaar vervoer of per auto. Tip: neem voor je begint de lokale bus van het eindpunt Eastbourne naar Seaford, waar je start met lopen. Dan kun je op je gemak teruglopen naar de auto én eindig je in een gezellig stadje om nog wat te drinken.
  • In het voorjaar en de zomer is dit een populaire wandeling, ook onder Britten, want het is aan de zuidkust van Engeland dan heerlijk weer. Ben dus voorbereid op drukte!
  • Op de wandeling zitten enkele horecagelegenheden. Aan het eind van de inham bij Cuckmere Haven vind je The Cuckmere Inn en aan de kustlijn bij Birling Gap kun je terecht bij Birling Gap café, waar ook toiletten zijn.
  • Er zijn verschillende opties om een kortere wandeling te maken. Bijvoorbeeld van Exceat naar Eastbourne (circa 16 km) of van Seaford naar Birling Gap (circa 13 km).
Wandelen langs de Seven Sisters in East Sussex
De weg slingert bij sommige delen vlak langs de kliffen.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *