Menu Sluiten
De klim aan het begin zorgt ervoor dat je lekker opwarmt.
De klim aan het begin zorgt ervoor dat je lekker opwarmt.

South Downs National Park: wandelen bij Amberley

In het voorjaar gaan Hans en ik bij voorkeur met de auto een weekje weg om te wandelen in het buitenland. Zo gezegd zo gedaan. Omdat het weer niet al te best is in maart, gaan we beter zo zuidelijk mogelijk in het Verenigd Koninkrijk. Na enig speurwerk ben ik bij West-Sussex uitgekomen. Op onze eerste dag beginnen we met een rondwandeling. We wandelen bij het dorp Amberley, midden in South Downs National Park.

Informatie over deze wandeling:
Land: Verenigd Koninkrijk
Route: rondwandeling vanaf Amberley Railway Station
Afstand: circa 16 km
Categorie: heuvels, grasland, gravelpaden
Moeilijkheidsgraad: Licht – Actieve reiziger (bekijk uitleg over de moeilijkheidsgraad)
Horeca onderweg: ja, in The George in Burpham

Van punt naar punt loop je in een cirkel terug naar het beginpunt in Amberley.
Engeland zou Engeland niet zijn als je niet geregeld grazende schapen ziet in de velden.

South Downs National Park

South Downs National Park is een van de jongste van Groot-Brittannië. Zoals het een nationaal park betaamt, is het rijk aan landschappen, cultuur en dierenleven. Oude bossen worden afgewisseld met spectaculaire vergezichten over de glooiende heuvellanden en heidevelden. Verspreid door het gebied tref je rustige maar gemoedelijke dorpjes, veel historische huizen, kastelen en overblijfselen van oude vestingen. Onze wandeling start bij het treinstation van Amberley, een van de echte Engelse dorpjes in South Downs National Park. Vol oude panden, met riet beklede cottages, een kerk, kasteel en uiteraard een pub. De route leid je door de befaamde heuvels van de South Downs en voert je door de dorpen Burpham en North Stoke, voordat je weer terugkomt bij het treinstation in Amberley. Deze wandeling is zowel per auto als per openbaar vervoer prima te bereiken.

Een flinke klim

Het is voor de verandering bewolkt en er staat een flinke wind. Zodra we de straat uitlopen en een grindpad inslaan, begint het pad ook te stijgen. Echt een opwarmer zo ’s morgens vroeg. We blijven maar klimmen zo lijkt het. Soms vals plat, soms wat steiler. Als we in open gebied komen, speelt de wind ons ook nog parten: op volle kracht van onze linker zijde terwijl we over een graspad op de heuvelrug omhoog ploeteren.

Veel wind

Het is iets dat deze wandeling tekent: de wind. We zijn hier in maart, een periode dat het nog volop winterweer is. Het is droog, maar bewolkt. Heel soms laat de zon zich zien. Dan zijn de landschappen waar we steeds over uitkijken extra mooi: schitterend in de voorjaarszon. Ik geniet van elke meter die ik loop, heerlijk!

Ik ben blij met het geprinte kaartje, want soms is het echt zoeken naar de juiste afslag.

De weg zoeken

De wegwijzing is niet optimaal, merken we. Er staan zo nu en dan paaltjes en borden, bijvoorbeeld die van de South Downs Way, die een deel van onze route volgt. Een paar keer lopen we aan de hand van onze uitgeprinte plattegrond een verkeerd pad in, om vervolgens rechtsomkeert te maken en weer terug te lopen. Geen probleem, zolang het droog is. Het geprinte kaartje heb ik gedownload via National Trails, erg handig!

Dwars door Burpham

Na een hele poos lopen het fijne dorpje Burpham binnen, wat bij mij meteen een gevoel van gezelligheid en warmte oproept. Klein, historisch en typisch Brits. Een hoofdweg, oude straatjes, een café en voor je het weet ben je er al doorheen. Het dorp ligt vlak bij een van de oude forten die vroeger werden gebruikt voor de verdediging van het land. De naam ‘Burgh’ staat voor fort en ‘ham’ voor dorp. In het zonnetje lunchen we op een bankje midden in het dorpje. Maar niet te lang; we koelen snel af en gaan weer op pad.

Over drassige paden

Het laatste deel volgen we veel landweggetjes langs afgelegen boerderijen, steken over privéveldjes met grazende schapen en passeren vele open velden. Dankzij de koele lucht blijven we goed door stappen. Bovendien zien we de bewolking zwaarder worden, een goede reden om niet te veel te treuzelen. In de graslanden is het nat, zo ontdekken we, en springen over drassige paden heen.

Ook de schapen hebben natte voeten.

Bijkomen bij het haardvuur

Maar we komen er. Na ongeveer 3,5 uur wandelen herkennen we de omgeving van Amberley. We draaien rechts af en staan plots weer voor het station. Gehaald! Zoals Hans en ik vaak doen bij een wandeling, besluiten we om de hoek naar de lokale pub The Bridge Inn te gaan voor een biertje, ondanks dat het pas een uur of drie is. Even bijkomen bij het haardvuur en proosten op deze fijne wandeling!

Niet ver bij Amberley vandaan ligt de bekende zuidkust met krijtwitte rotsen. Hier kun je een kustwandeling maken over de Seven Sisters in Sussex.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *