Menu Sluiten
Wandelen bij Bad Urach, in de Schwäbische Alb.
Wandelen bij Bad Urach, in de Schwäbische Alb.

Wandelen naar de watervallen bij Bad Urach, Duitsland

Duitsland ken ik vooral van de stedentrips, een weekendje kamperen of gewoon als doorreisland. Maar wandelen in Duitsland? Nee, dat had ik nog nooit gedaan. Tot nu. Want op weg voor een kampeervakantie in Slovenië, maakten Hans en ik een tussenstop in het land van onze oosterburen. Om van de nood een deugd te maken kozen we een landelijke camping te midden van de Schwäbische Alb. We zouden gaan wandelen bij Bad Urach; een prachtige bergwandeling, de Wasserfallsteig, die de Duitsers zelf ook te gek vinden. Gelijk hebben ze!

Informatie over deze wandeling:
Land: Duitsland
Route: rondwandeling vanaf Bad Urach (parkeerplaats of treinstation)
Afstand: circa 10 km (diverse afstanden mogelijk)
Categorie: bospaden, gravelpaden, bergen
Moeilijkheidsgraad: Licht – Actieve reiziger (bekijk uitleg over de moeilijkheidsgraad)
Horeca onderweg: ja, de Wasserfallhütte (onderweg aangegeven)

De rode markering geeft Wanderparkplatz Maisental P23 aan, waar je voor € 3,50 de hele dag kunt parkeren.

Wandelen bij Bad Urach

Vlak bij het stadje Bad Urach, zo’n 50 km ten zuiden van Stuttgart in Baden-Württemberg in Duitsland, ligt een pracht van een berggebied: de Schwäbische Alb. Het zijn de verre uitlopers van het Zwarte Woud dat hier ten westen van ligt. In 2016 is de wandeling Wasserfallsteig nabij Bad Urach verkozen tot de mooiste van het land. Deze leidt je vanuit het dal omhoog naar het startpunt van de watervallen Gütersteiner Wasserfälle en Uracher Wasserfall. De afwisseling tijdens deze wandeltocht is wat hem zo bijzonder maakt. Alles zit erin: verharde en onverharde paden, bospaadjes, klimmen en dalen, open grasland met vergezichten, een boomgaard en dichte bebossing waar je je in een oerwoud waant. Het gebied is bovendien door Unesco aangemerkt als ‘Biosphärenreservatlijst Schwäbische Alb’. Wat mij betreft is het echt een aanrader om deze tocht te wandelen bij Bad Urach in Duitsland. Tip: je kunt er ook komen met het openbaar vervoer. Treinstation Bad Urach Wasserfall ligt nabij de parkeerplaats en er rijden ook bussen die je hier afzetten.

Naar de voet van de waterval

Het is een warme dag in september, nazomer dus. Dat komt goed uit, want daardoor is deze populaire wandeling niet al te druk. We beginnen met wandelen vanaf de parkeerplaats even buiten Bad Urach. Om precies te zijn: Wanderparkplatz Maisental P23, waar je voor € 3,50 de hele dag kunt parkeren. In het dal starten meerdere wandelingen, korte en lange. De wandeling naar de voet van de Uracher waterval is een korte, waar we toch een paar mensen tegenkomen voor een korter tochtje. Zodra we de waterval passeren, blijken we de enigen te zijn die verder trekken. Een poos lopen we langs een open veld vol koeien – waar we zo-even nog aan de andere kant ervan liepen.

Vele wandelingen mogelijk

Duitsers zijn erg goed in bewegwijzering en we merken meteen dat we onze kaart of omschrijving nauwelijks nodig hebben. Op de frequent geplaatste bordjes staan de bestemming en het aantal kilometers aangegeven. Er leiden meer wegen naar Rome en je kunt dan ook diverse paden nemen om bij de start van de watervallen te komen. Korte en lange(re) wandelingen lopen door elkaar, zoals we ook op het bord op de parkeerplaats al hadden gezien. Onderweg zijn vele vertakkingen in de paden die je kriskras leiden door dit deel van de Schwäbische Alb. Omdat wij omhoog willen naar de Gütersteiner waterval, houden we die bewegwijzering aan. Een mooie route, maar dat zijn ze waarschijnlijk allemaal.

Slingerend omhoog

Het is een zonnige dag, desondanks is het in de donkere bossen fris. Ik had mijn vest al aangetrokken, maar plots zijn we weer in open gebied. We hebben nog niet veel gestegen, wel veel moois gezien. Ook is het lunchtijd en we treffen een bankje met een fijn uitzicht over grasland en een aantal landelijke woonhuizen. Tijd voor een boterham dus en hup, weer verder. Nu begint het stijgen pas echt. Via een slingerend pad worden we omhoog geleid. De bossen in en de schaduw. Met al dat klimmen, trek ik mijn vest gauw genoeg weer uit. We genieten van de rust en de geluiden van de natuur. Vogels, ruisende bladeren. Als ik omhoog tuur, zie ik heel ver boven me dat de boomtoppen vechten om een zonnestraaltje mee te pikken. Af en toe horen we een waterstroompje, soms zien we het water stromen.

Water sijpelt het dal in

Onze inspanning wordt beloond, want we bereiken de plek waar de waterval ontspringt. Ondanks dat hier het een en ander is aangelegd qua pad en muurtjes en er ineens best wat mensen zijn, is het hier mooi. Je kijkt naar beneden het dal in vol bossen. Het water baant zich letterlijk een weg door het landschap. Echt grote hoeveelheden zijn het niet, maar dat is wellicht logisch in deze tijd van het jaar. Druipende rotsen vol mos, smalle en bredere stroompjes sijpelen door het groen naar beneden. Rustgevend.

De afdaling is ingezet.

Afdalen door het bos

Na de nodige foto’s – die natuurlijk nooit weergeven hoe schitterend het in het echt is – beginnen we aan de afdaling. Leuk, mijn favoriete stuk van de wandeling. Al snel lig ik meters voor op Hans, die het gewoon rustig aan doet. Rustig afdalen blijf ik moeilijk vinden, maar ik wacht steeds op een mooi plekje tot hij weer bij is. We dalen een halfuurtje af en ik begin het alweer wat frisser te krijgen zo onder de donkere bomen. Het komt dus goed uit dat we op dat moment uit de dichte begroeiing stappen en weer een vergezicht voor ons hebben over het dal.

Prachtige fruitboomgaard Maisental

We volgen de bordjes naar de parkeerplaats en nemen het pad door een werkelijk prachtige en pittoreske fruitboomgaard. Een flink gebied ook, Maisental genoemd. We passeren schattige hutjes en schuurtjes en de huisjes zijn uitgerust met gekleurde luikjes en bloembakken vol vrolijke bloemen. Een heerlijk glooiend pad om te lopen. Niet in de laatste plaats om ik zo weer kan opwarmen in de volle zon.

Later op de middag valt de zon prachtig over het landschap.

Terug in de bewoonde wereld

Aan het eind van de boomgaard begeven we ons weer definitief in de bewoonde wereld met boerderijen en een manege. Ook lopen we een stuk over geasfalteerde weg, maar druk is het niet. Het pad leidt ons verder en 2,5 uur nadat we vertrokken, komen we vanaf de andere kant dan we startten weer terug op de parkeerplaats. Wandelen in Bad Urach is gegarandeerd een topdag!

Het laatste pad door Maisental richting de bewoonde wereld.

Overnachten? Ga kamperen in kuuroord Bad Urach

Nog een overnachtingstip van mij voor wie langer wil verblijven in dit gebied. Bad Urach staat bekend als kuuroord en naast de Wasserfallsteig zijn er vele in de omliggende natuurgebieden. Voor zuivere lucht kun je hier dus zeker terecht! Wij wilden graag kamperen en kozen voor Campingplatz Pfählhof. Ik haalde de gemiddelde leeftijd zeker omlaag, maar voor twee nachten was dit een prima en heel schone en rustige camping.

Deel dit bericht

1 Comment

  1. Gert-Jan

    Bedankt voor jullie tip. De parkeerplaats is inmiddels 5,- geworden. Helaas werden onze bankpassen niet geaccepteerd. Gelukkig was de vrouw in het vlakbij gelegen restaurant zo vriendelijk om te wisselen. Erg mooie wandeltocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *