Een voordeel van weinig reismogelijkheden vanwege coronamaatregelen? Er is meer tijd om te wandelen én ons eigen Nederland te ontdekken. Zo gezegd, zo gedaan en in juni verbleven Hans en ik een aantal dagen in Ruurlo in de Achterhoek. Ik was er nog nooit geweest, maar weet wel dat ik graag terugga! Mede dankzij wandelroute het Boereneschpad, een klompenpad nabij Geesteren en Gelselaar. Mooi, de afwisseling in het landschap en alles zag er prachtig uit in bloei.
Informatie over deze wandeling:
Land: Nederland
Route: Klompenpad Boereneschpad, rondwandeling
Afstand: circa 12 km (in te korten of te verlengen, zie Klompenpaden.nl)
Categorie: bos, akkers, boerenland, zandpad
Moeilijkheidsgraad: Licht, actieve reiziger (bekijk uitleg over de moeilijkheidsgraad)
Horeca onderweg: ja, in diverse dorpjes en bij het begin- en eindpunt Erve Brooks
Klompenpad Boereneschpad bij Gelselaar
De dag begint ellendig. Het regent en het is grauw van de bewolking. Niet waar we op gehoopt of gerekend hadden. Maar het is lente en we hebben geluk. Tegen het middaguur wordt het droog en klaart het op. Kunnen we toch nog op weg voor de zorgvuldig uitgezochte wandeling: het klompenpad Boereneschpad. Deze wandelroute ligt vlak bij Gelselaar en ook niet ver van Ruurlo. Het fijne van deze tocht vind ik dat het een rondwandeling is. Wetende dat ik eindig bij het beginpunt, waar de auto staat, loop ik vaak veel relaxter dan wanneer ik een bus of trein moet halen. Dus ook nu, als we starten bij pannenkoekenboerderij Erve Brooks in Gelselaar.
Deze lange laan leek wel een tunnel.
Teruggegeven natuur in Noordijkerveld
Het informatiebord aan het begin van de route vertelt ons dat we door de laaggelegen (en dus natte) natuurgebieden Gelselaarse Broek en Achterste Goor komen. En we wandelen door de Boerenesch, naamgever van dit klompenpad. Een gebied van aaneengesloten akkers dat hoger gelegen is en dus geschikt voor verbouwing van voedsel. De routeverlenger leidt je ook naar de ‘fraaie natuur’ van Noordijkerveld. Daar is de grond, na honderd jaar lang als landbouwgrond gefungeerd te hebben, vijftien jaar geleden teruggeven aan de natuur. Klinkt veelbelovend.
Natuur van de Achterhoek
We zijn de enigen als we van start gaan en door het hoge, natte gras dwars over een veld lopen. Ik glimlach: typisch een klompenpad. De grijze lucht nemen we voor lief en we zijn nú al blij dat we toch gegaan zijn. Misschien is zo’n omgeving vanzelfsprekend voor wie in de Achterhoek woont, maar voor mij, een stadsmens, is dat zeker niet zo. We lopen nagenoeg alleen maar op onverharde wegen. Van zandpaden tot een richeltje langs een erfafscheiding, of gewoon rechtstreeks over boerenland. Love it.
Klompenpaden in Gelderland
Dat is ook waarom ik klompenpaden zo leuk vind om te bewandelen. Het is echt anders lopen dan van asfaltweg naar woonwijk of over aangelegde paden. Erg jammer dat ze vooralsnog alleen in Gelderland en (deels) Utrecht zijn uitgezet. Hopelijk komen er in de toekomst meer klompenpaden bij in andere provincies.
Eeuwenoude boerderijen
We lopen ons warm. Het is toch best klef weer, want koud is het zeker niet en de zon breekt soms door. Dat heb je in Nederland. Hans en ik fantaseren erop los als we de ene na de andere eeuwenoude, in oude stijl behouden boerderij passeren. Zou jij hier willen wonen? En hoe zou het zijn, zo afgelegen te wonen zonder buren? In deze tijd van het jaar zijn er natuurlijk volop beestjes. Dat maken we dan ook mee als we langs een rustige beek lopen met natuurlijke dammetjes. Moedereenden en -meerkoeten ontfermen zich over hun talrijke kroost. Wij slaan de insecten uit ons gezicht en letten op dat we geen libellen vermorzelen.
Say what?
Fraaie natuur van Noordijkerveld
Even later passeren we schapen in een wei die luidt blatend op ons afkomen. Of jagen ze ons weg? We kiezen in een bos voor de routeverlenger en daar krijgen we geen spijt van. Een gigantisch open veld vol bloemen en planten opent zich even verderop voor ons. In de zon ziet het er nog mooier uit en het is gewoon warm nu. Is dit de fraaie natuur van Noordijkerveld? Het is in elk geval superfijn om doorheen te lopen.
Blauwe kiekendief
Tegen het eind van de route volgen we wel iets meer aangelegde paden of asfaltwegen. We komen weer in meer bewoond gebied. Boven een open veld met een rij bomen zien we de zoveelste roofvogel rondsuizen. Maar deze blijft wel erg dicht bij die ene boom en roept hard. Zo kunnen we hem goed bekijken en we houden het na een tijdje turen op een kiekendief. We denken de blauwe, maar dat blijft een gok. Mooi is hij in elk geval wel. Als we even later bij Erve Brooks arriveren zijn wij blij verrast. Het terras is verspreid door de sfeervolle, riante tuin. En dus kunnen we hier prima op 1,5 meter proosten op deze wandeling.
Meer inspiratie opdoen over klompenpaden? Lees ook over klompenpad Doddendael bij Beuningen.