We gaan vandaag een klompenpad lopen. Dat heb ik nog nooit gedaan dus ik heb er zin in. Wandelen over aangelegde (asfalt)wegen vind ik niet zo interessant, maar bij een klompenpad heb ik heel andere ideeën. Ploeteren door modder, slootjespringen, dat werk. De keuze is gevallen op een wandeling nabij Beuningen, klompenpad Doddendael, en loopt deels langs de oever van de Waal.
Informatie over deze wandeling:
Land: Nederland
Route: start en eind in Beuningen (GLD)
Afstand: 15 km (11,5 km kan ook)
Categorie: uiterwaarden, kwelders, oeverwallen, verhard en onverhard
Moeilijkheidsgraad: licht, actieve reiziger (bekijk uitleg over de moeilijkheidsgraad)
Horeca onderweg: nee, maar in Beuningen zijn diverse horecagelegenheden
Klompenpad Doddendael
Klompenpaden zijn wandeltochten over boerenland. Deze route heet het Doddendaelpad, vernoemd naar landgoed Doddendael nabij Ewijk dat je passeert. Het stamt uit de veertiende eeuw. Startend in het dorpje Beuningen loop je eigenlijk in een langwerpige lus over dijken en landbouwgrond, langs de oever van de Waal, over kleine paadjes en verrassende doorsteekjes. Ook loop je door kwelders, die tijdens onze wandeling nogal nat waren.
Houten bielzen
Het is half april, bewolkt maar droog. Vriendin Marloes parkeert de auto bij de indrukwekkende Sint Corneliuskerk van Beuningen, we steken de doorgaande weg over en pikken de start van het klompenpad op. Ha, fijn. Dit gaat voorspoedig, we hebben meteen het pad gevonden. Hoewel ik ook op mijn telefoon de route kan opzoeken, probeer ik het altijd graag zonder omdat je dan meer ziet van waar je bent. Door binnendoorweggetjes en -paadjes lopen we vrij snel de bebouwde omgeving uit, een landweg op. Gelukkig zien we op het laatste moment een klompenpadbordje staan: we moeten rechtsaf, over houten bielzen een sloot over de landbouwgrond op.
Grijze luchten
Het is opletten geblazen, want deze wandeltocht loopt duidelijk niet langs de gebaande paden. Als je even niet alert bent, heb je zo een klompenbordje gemist en zit je mooi verkeerd. Maar we letten op en stappen van het ene pad naar de andere weg, dijken op, bergjes af. Soms over eigen land, dan weer openbaar terrein. Jammer van het weer, want op de dijk zouden we zeker een fantastisch uitzicht hebben gehad. Nu zien we vooral grijze luchten boven een grauw landschap.
Oude steenfabriek
Vanaf de dijken kijk je niet alleen uit over de uiterwaarden, ook tref je in dit gebied diverse oude steenfabrieken aan. Niet allemaal even goed te onderscheiden, maar de informatieborden vertellen meer. Zo is steenfabriek de Bunswaard, waarvan je alleen de schoorsteen kunt ontwaarden, een rijksmonument ter herinnering aan de baksteenindustrie in deze regio.
Wandelen door een drassige kwelder
Plots staan we voor een dilemma, want de bordjes wijzen ons de weg door een hek, waarachter wordt gewaarschuwd voor drijfzand. Een beetje avontuur kan geen kwaad, dus we stappen dapper de drassige kwelder in. Na een tijdje ploeteren door het natte gras en plassen ontwijkend, zien we geen bordjes meer. Oké, toch maar even op mijn app kijken dan. We zitten goed, volgens de app moet hier dus een pad lopen. Maar ja, de app weet natuurlijk niet dat deze hele kwelder door de vele neerslag is ondergelopen. Bomen staan onder water, gras is moeras. Als we écht niet verder kunnen, besluiten we om te draaien. We lopen terug en verkiezen het gangbare wandelpad aan de voet van de dijk dat nog wel begaanbaar is.
Hollandse vergezichten
Op de dijk aangekomen, pikken we de route weer op. Terugkijkend zien we hoe we door ondergelopen gebied hadden moeten gaan, om op dit punt uit te komen. We eten een boterham in de vijf minuten zon die we deze dag hebben – toch mooi getimed, vinden we zelf. Al is lopen op asfaltwegen niet mijn favoriet, toch vind ik het bij deze route niet erg. Want vanaf de hoge dijken heb je een schitterend uitzicht over het landschap. Oude boerderijen, vee, rijtjes knotwilgen. Het doet soms pittoresk aan, deze op-en-top Hollandse vergezichten.
Oever van de Waal
Super, we zijn aanbeland bij het oevergebied. Over koeienpaden, gras en zandpaden loop je langs de oever van de Waal. Je kunt er lekker wegkijken. Het is een struingebied, volgens een informatiebord – bedoelen ze daarmee voor mensen of voor dieren? De aangekondigde wilde paarden zien we niet, wel een kudde kalveren van brandrode runderen. Ze kijken ons net zo nieuwsgierig aan als wij hen. En warempel spotten we één wild paard te midden van de kudde koeien.
Slot Doddendael
Even later lopen we over boerengrond langs prachtige rijen bloesems en kneuterige boerderijen. De verrassingen zijn nog niet op, want ineens doemt daar een pracht van een landhuis op. Dat blijkt het niet te zijn, het is slot Doddendael. Ah, dan zijn we dus op landgoed Doddendael beland, de naamgever van dit klompenpad. Maar de deuren zijn gesloten en er is geen trouwerij aan de gang, dus stappen we verder.
Over een fruitkwekerij
Nu bevinden we ons in een groen gebied met links van ons een hele rij moestuinen, waar mensen hun eigen buitenhuisjes hebben gebouwd. Rechts een oneindig groot veld vol opkomende bloesems van de fruitkwekerij waar we blijkbaar lopen. Op de landweg aan het eind steken we over en lopen langs een boerenbedrijf af een stuk bos in. Een grappig vervallen huisje trekt onze aandacht, maar we komen er niet achter wat het is of was. Even later belanden we weer op een richeltje langs landbouwgrond en dit komt ons bekend voor. Dat kan kloppen, want aan het eind van het veld is de landweg waarop we zijn begonnen. We lopen terug naar de auto terwijl de zon doorbreekt. Maar daar gaan we niet heen; we lopen om de Beuninger kerk heen, op zoek naar een terrasje in de zon.
Praktische informatie over klompenpad Doddendael
- Klompenpad Doddendael kun je in twee richtingen lopen. De bewegwijzering is in twee richtingen duidelijk aangegeven met herkenbare bordjes.
- Naast de bordjes, kun je de route ook volgen via de app Klompenpaden. Dit is vooral handig als er onvoorziene omstandigheden zijn, zoals een ondergelopen kwelder!
- Klompenpad Doddendael is te bereiken met de auto (wij hebben bij de Sint Corneliuskerk gratis geparkeerd), maar er is ook een bushalte. Precies voor de kerk (bushalte Kerk) stap je in Beuningen uit voor de wandeling.
- De wandeling is in te korten naar 11,5 km. Voor meer uitleg check de route op Klompenpaden.nl.
- Meer lezen over klompenpaden? Klompenpad Boereneschpad in de Achterhoek is ook een echte aanrader!